A grafitszürke dicsérete

Ingatlantájoló.hu 2019.04.12 13:53:59

Az elmúlt néhány évben a szürke lett az új bézs, így aki semleges színekkel szeretné berendezni otthonát, és valami modern árnyalatot keres, az egyértelműen a szürkét választja. E. L. James óta tudjuk azonban, hogy a szürkének 50 árnyalata van, mi most a grafitszürkét vizsgáljuk meg közelebbről.


 

Miért pont a grafitszürke?

Mert egy sokkal kifinomultabb alternatívája a szintén népszerű feketének, ugyanakkor mégis sokkal drámaibb, mint más semleges árnyalatok.

Mindazonáltal nem szabad túlzásba vinnünk a használatát, mindig csak 1 vagy 2 dolog legyen egy helyiségben grafitszürke, ezt egészítsük ki más színekkel. A grafitszürkéhez remekül passzolnak a kék, a lila, a zöld és a fehér árnyalatai, sőt a fényes fehér egyenesen kötelező kiegészítő hozzá. Kontrasztként pedig rózsaszínt, sárgát vagy narancssárgát válasszunk a grafitszürke mellé.

Nézzük, mi legyen grafitszürke a lakásban!

Kezdjük, mondjuk egy kanapéval!

A grafitszürke ideális szín egy szép kanapé számára, a mid-century modern kanapék különösen jól mutatnak grafitszürkében, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy más stílusban ne állná meg a helyét egy grafitszürke kanapé.

Kép forrása: youthcatalyst.org

A megfelelő hatás érdekében olyan mélyen textúrált szövetet válasszunk, mint például a tweed, de a bársony is tökéletes lehet, aki pedig igazán különlegeset keres, választhatja a kordbársonyt is. A mélyen textúrált szöveten a szín számtalan árnyalatát fogjuk majd észrevenni, attól függően, hogy hogyan esik rá a fény.

Ha kicsit bizonytalanok vagyunk még a grafitszürkével, kezdjük inkább kisebb bútorokkal, például fotelekkel, karosszékekkel, ahogyan ebben a soproni családi házban is szürke fotelt választottak a mustárszínű kanapé mellé.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha kitaláltuk, milyen feltűnő színeket választanánk a szobába, vásároljunk díszpárnákat, takarót ezekben az árnyalatokban. Kipróbálhatjuk például a sárga párnák, fehér takaró kombinációt, mivel ezek nem drága kiegészítők, mindig változtathatunk a színeken, megváltoztatva ezáltal az egész szoba hangulatát.

És folytassuk egy drámai tapétával!

Ha a nappaliban kipróbáltuk a grafitszürke kanapét, akkor a hálószobába válasszunk például egy igazán drámai hatású grafitszürke tapétát. Itt is érdemes mélyen textúrált, esetleg textiltapétát, vagy mintás tapétát választani, de semmiképpen se tapétázzuk körbe az egész szobát. Elég lesz egyetlen falat, vagy falrészt kiemelni.

Kép forrása: fishiq.info

A többi falra kerüljön sima fehér festék, esetleg, ha nagyon bevállalósak vagyunk, akkor fekete, de a világosabb, hamuszürke sem rossz választás. Az ágynemű pedig legyen vakítóan fehér, élénk színű díszpárnákkal kiegészítve. De ha a fehéret választottuk a fal színének, a fekete szatén ágynemű is tökéletes.

A fehér, a fekete és a szürke a tökéletes kiegészítői a grafitszürke tapétának ennek az angyalföldi lakásnak a nappalijában is.

Még több képért kattintson a fotóra!

Vagy egy grafitszürkére festett fallal

A vizes helyiségekben azért nem szívesen tapétázunk, ezért a konyhában vagy a fürdőszobában igazán drámai lehet egy grafitszürkére festett fal. Egy hófehér konyhába például tökéletes választás.

Kép forrása: pinterest.com

De a fürdőszobában is a fehér szaniterek és a fehér csempe lesznek a tökéletes kiegészítői, élénk színű kiegészítőkkel párosítva. És persze dönthetünk úgy is, hogy a fal lesz fehér, és a csempe grafitszürke, de ennek a VI. kerületi lakásnak a fürdőszobájába például fehér és grafitszürke csempét választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne feledkezzünk meg a lakástextilekről sem!

Ha túl drámainak érezzük a grafitszürkét, akkor megjelenhet csupán a lakástextilekben. Egy hófehér kanapéhoz például remek választás lesz, díszpárnának, szőnyegnek vagy akár függönynek is. Itt is a mélyen textúrált anyagokat részesítsük előnyben, függönynek és díszpárnának tökéletes a bársony, és a brokát is, szőnyegből válasszunk puha, süppedős, hosszú szálú szőnyeget.

Képek forrása: onekindesign.com és overstock.com

 

Hozzászólások