14 ötlet arra, hogy kicsit elszeparáld a hálószobát egy stúdió apartmanban

Ingatlantájoló.hu 2019.05.21 13:50:19

Az elmúlt években nálunk is egyre több stúdió apartman épült, amelyek leginkább a garzonlakásokra emlékeztetnek azzal a különbséggel, hogy itt a konyha is egy légtérben van a nappalival és a hálóval. Nem keverendők ugyanakkor össze az amerikai konyhás nappalival + 1 hálószobával rendelkező kis lakásokkal.


 

A stúdió apartmanok berendezése éppen ezért kihívást jelenthet, s bár sokakat nem zavar, hogy a konyha és a nappali egy légtérben van, a hálórészt azért mindenki szeretné egy kicsit elkülöníteni. Erre hozunk most ötleteket.

Függönnyel

A függöny a leggyakoribb, amit térelválasztásra használnak a stúdió apartmanokban. Előnye, hogy viszonylag egyszerűen felszerelhető, olcsó és könnyen mozdítható, tehát széthúzásával bármikor teljesen nyitottá tehetjük a teret. Attól függően, hogy milyen anyagú és színű függönyt választunk, a fény útját is szabályozhatjuk, ezért kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy hol helyezkednek el az ablakok otthonunkban.

Tolóajtóval

A tolóajtó már egy lényegesen drágább, ám nagyon mutatós megoldás. Felszerelése is bonyolultabb, sőt rendszerint méretre, az adott helyre kell csináltatni. Hasonlóan a függönyhöz, ezzel is tetszés szerint teljesen nyitottá tehetjük a teret, illetve itt is szabályozhatjuk a fény útját aszerint, hogy mennyire átlátszó anyagot választunk. Készülhet például teljesen átlátszó üvegből, lehet homokfúvott üveg, vagy plexi, illetve nem is fontos, hogy a teljes felülete üvegezett legyen.

Galériaággyal

A nagy belmagasságú garzonlakásokban ez klasszikus megoldásnak számít. Egy stúdió apartmanban akár a konyha fölé is kerülhet a hálórész. Ne felejtsük el a lépcső alatti részt praktikus tárolókkal kihasználni. Bár ebben az V. kerületi lakásban a külön van a konyha, csak egy boltív választja el a szobától, ahol a háló a galérián kapott helyett.

Még több képért kattintson a fotóra!

Egy félfallal

A félfalak most jönnek újra divatba, és ideális választásnak tűnnek olyan lakásokba, ahol nem szeretnénk elállni a fény útját. Tetejüket akár polcként is használhatjuk, könyvek, virágok, dísztárgyak kerülhetnek rá.

Félfal helyett egy dekoratív falat is építhetünk, ahogyan ebben a VI. kerületi lakásban is tették. A hálót az étkező-konyhától elválasztó fal 3 egymáson eltolt elemből áll, a háló felőli oldalára a TV-t szerelték fel, az étkező felől vidám mintákat kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Egyedi térelválasztóval

Térelválasztónk sokféle lehet, egy egyedi azonban akár a lakás fókuszpontjává is válhat. Ahogyan ebben a IX. kerületi lakásban is, ahol bár a konyha külön van, a szobában a háló és a nappali részt egy nagyon szép paravánnal választották el.

Még több képért kattintson a fotóra!

Térelválasztó polccal

A térelválasztó polc klasszikus megoldásnak számít. Előnye, hogy bármikor elmozdítható, így albérletbe tökéletes választás, mellesleg plusz tárolóhelyet biztosít, és a fényt is átengedi, igaz csak akkor, ha nem pakoljuk túlságosan tele.

Egy vetítővászonnal

Sokféle klasszikus és egyedi térelválasztó létezik, de mind közül talán a legizgalmasabb a vetítővászon. Ezzel mellőzhetjük is a TV-t, és beszerezhetünk egy projektort, ami nem olcsó mulatság, de nézzük az előnyeit: a térelválasztást és a szórakozást egy kalap alatt megoldjuk.

Lenyitható ággyal

Egy stúdió apartmanban nehéz lehet helyet találni egy ágynak, de ez nem is feltétlenül szükséges, ha csak éjszaka használjuk. A rendelkezésre álló térben kialakíthatunk egy tágas nappali-konyhát, ami egy lenyitható ággyal éjszakára hálószobává alakul.

Dobogóra az ágyat!

Ha az ágyat egy dobogó tetejére helyezzük, akkor optikailag elválasztjuk a helyiség többi részétől, ráadásul alatta rengeteg tárolóhelyet nyerhetünk. Ebben a VII. kerületi lakásban is ezt a megoldást választották, és a lépcső alatt is sok tárolóhelyet alakítottak ki.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kihúzhatós ággyal

Az ágynak természetesen nem muszáj a dobogóra kerülnie, alóla is kihúzhatjuk. A dobogóra kerülhet a konyha. A dobogó alatti matracot részben kihúzva kanapét, teljesen kihúzva ágyat kaphatunk.

Falfestéssel

Ha nem szeretnénk mindenáron markánsan elválasztani a hálórészt, jelezhetjük mindössze eltérő színű falfestékkel, optikailag, hogy itt már a hálószoba van.

Egy íróasztallal

Ha a szűkös helyen még egy dolgozósarkot is kialakítanánk, hasznos lehet az íróasztalt használni térelválasztónak a nappali és a háló között.

Egy kanapévá alakítható ággyal

És most nem a kihúzhatós kanapékra gondolunk, azt a megoldást mindenki ismer. Hanem arra, amikor az ágyat nappalra letakarjuk ágytakaróval, és telipakoljuk kényelmes díszpárnákkal, hogy olyan legyen, mintha egy kanapén ülnénk.

Egy falfülke kihasználásával

Egy falfülkét kis helyen mindenki biztosan kihasznál egy beépített tárolóval. Ha a falfülke elég nagy, lehet a beépített szekrény alacsony, és a tetejére kerülhet az ágy.

Külföldi képek forrása: thespruce.com

 

Hozzászólások